Šta je montažna kuća? Zašto bi više voleo montažnu kuću?

Odgovorili smo na sva Vaša pitanja o montažnih kuća za vas u ovom članku.

Nije pronađena nijedna stavka.
Nije pronađena nijedna stavka.

Montažne kuće postale su stvar radoznalosti za svakoga ko želi da poseduje sopstveni dom, jer su u poslednje vreme veoma popularne građevine. Postoji mnogo montažnih arhitektura koje izgledaju zaista sjajno kada ih gledate iz daljine. Pa, da li je montažna kuća pogodna za tebe? Odgovorili smo na sva vaša pitanja u vaše ruke.

Šta je montažna kuća?

Montažna kuća je vrsta kućice koja se gradi pomoću fabrički napravljenih, standardizovanih komponenti koje se sklapaju na licu mesta. Montažni domovi se obično izrađaju pomoću materijala kao što su drvo, čelik ili beton.

U poređenju sa tradicionalnim kućama, ona je i ekonomičnija i brža za izgradnju. S obzirom na to da je potpuno prilagodljiv, može se osmisliti da bude energetski efikasan i održiv.

Koje su prednosti montažnih kuća?

Možemo reći da je najveći razlog zašto su montažne kuće u poslednje vreme privukle pažnju odgovarajuća rešenja koja nude onima koji žele da poseduju kuću. Generalno, prednosti da imate montažnu kuću mogu se nabrojati na sledeći način:

Prednosti i mane montažnih kuća
  • Brzina izgradnje: Montažni domovi izgrađeni su mnogo brže od tradicionalnih domova, s kao što se većina posla obavlja u fabričkoj postavci, a ne na gradilištu. To je dobar izbor, naročito za one koji žele što pre da se presele u svoj novi dom.
  • Pristupačna cena: Pristupačnija je izgradnja montažne kuće nego tradicionalnih kuća, kako zbog svog efikasnog modela proizvodnje, tako i zbog relativno niske cene materijala.
  • Visok kvalitet: S obzirom da su kuće izgrađene u fabričkom okruženju, one održavaju standarde kvaliteta. Mnogi montažni prodavci kuća nude ljudima garanciju trajnosti i dugovečnosti.
  • Energetska efikasnost: Ako vam je efikasnost važna, u skladu sa tim možete posebno dizajnirati svoju montažnu kuću. Na primer, možete da imate mnogo funkcija integrisanih u vaš dom, kao što su bolja izolacija i HVAC sistemi.
  • Prilagodljiv: Svi želimo da naše stvari budu lične za nas. Najbolja stvar kod montažnih kuća je što su potpuno prilagodljive. U svoj dom je moguće dodati skoro svaku funkciju koja vam se može naći.
  • Ekološki: Najvažnije pitanje u današnjem svetu je održivost. Montažne kuće se grade pomoću održivih materijala i metoda. Ukoliko vam je život u ekološkoj kući važan, moguće je u ovoj montažoj kući.

Zašto bi više voleo montažnu kuću?

Postoji mnogo opcija za ljude koji žele da imaju novi dom. Međutim, možemo reći da je najbolje rešenje za korisnike kojima je dosadio gradski život i žele da imaju kuću kako žele, daleko od buke, montažna kuća. 

Pored toga, kada se uzmu u obzir pristupačniji troškovi i vreme izgradnje, to omogućava dobijanje visokog komfora po mnogo pristupačnijoj ceni od mnogih stanova. Može se personalizovati na više načina, od broja soba do m2 veličine kuće, a njena dugovečnost će vas približiti vašem životnom prostoru iz snova.

Na kraju, činjenica da montažne kuće mogu da se proizvode na ekološki prihvatljiv način može biti veoma privlačna za ljude koji su zainteresovani za održivost. Svetu možete doprineti korišćenjem solarnih panela i recikliranih materijala u vašem montažnom domu.

Koje su mane montažnih kuća?

Kako sve što postoji na svetu ima manu, montažne kuće imaju razne negativne strane. Nedostatke montažnih kuća možemo nabrajati na sledeći način:

Prezasiti: Generalno, korisnici koji žele montažnu kuću mogu sami da izaberu da je izgrade. Iz tog razloga je možda malo teže prodati polovnu nego standardnu kuću.

Problemi sa zoniranjem: Ne može svaka zemlja na koju želite da stavite svoju montažnu kuću. Trebaće vam neke dozvole i zoniranje za montažne kuće.

Ograničene opcije proširenja: S obzirom na to da komponente nisu dizajnirane da se lako zamenjuju, proširenje ili dodavanje montažnim domovima predstavlja izazov.

Kako izgraditi montažnu kuću?

Kada odlučite da izgradite montažnu kuću, proces izgradnje je generalno sledeći:

  1. Dizajn: Prvi korak u izgradnji montažne kuće je projektovanje kuće i izbor materijala i komponenti koje će se koristiti.
  2. Proizvodnje: Komponente se proizvode u fabričkom okruženju koristeći materijale kao što su drvo, čelik ili beton.
  3. Prevoz: Proizvedeni delovi se transportuju na gradilište.
  4. Sklop: Delovi se sastavljaju na licu mesta prema planovima dizajna.
  5. Isporuku: Sa dodatkom komponenti kao što su farbanje, podovi i ormari, montažna kuća je okrenuta ključu.

Koje su dozvole potrebne za montažnu kuću?

Potrebne dozvole za montažnu kuću

Moraš da nabaviš neke dozvole da staviš svoju montažnu kuću na parcelu. Montažne kuće regulisane su Zakonom o zoniranju br. 3194 u zakonodavstvu. U članu 20 Zakona navedeno je da se zonski planovi objekata moraju napraviti u skladu sa građevinskim propisima i licenciranjem. Dokumenta potrebna za dobijanje zoniranja i građevinskih dozvola za montažnu kuću su sledeća:

  • Naslovna Delo mesto gde će biti izgrađena montažna kuća,
  • Arhitektonski projekat montažne zgrade
  • Infrastrukturni projekti (struja, voda, grejanje)
  • Skica sa veličinom ili repertoarom
  • Statički projekat

Može li montažna kuća biti izgrađena na nezoniranoj zemlji?

Uslovi za izgradnju montažne kuće na nezoniranom zemljištu

Montažna kuća može biti izgrađena na nezoniranom zemljištu. Međutim, postoje neki zakonski okviri postavljeni za to. Ako ispunite ove uslove, možete imati svoju montažnu kuću izgrađenu na nezoniranom zemljištu. Uslovi su sledeći:

  • Parcela mora da ima fasadu koja prelazi put
  • Možete sagraditi kuću do 250 m2
  • Očekuje se da će energetska i vodna infrastruktura biti pogodne

Nakon ispunjenja svih ovih uslova, možete se obratiti opštini na koju je zemljište pričvršćeno i izgraditi montažnu kuću na vašem nezoniranom zemljištu.

Kako je došlo do montažnih kuća?

Montažne kuće imaju duboku istoriju, koja prvi put datira iz ranog 20. Prvi put nailazimo na koncept prefabrikacije 1800-ih. Međutim, ona je postala veoma popularna 1900-ih zbog svoje praktične i razvijene strukture.

Jedan od prvih primera rasprostranjene upotrebe montažnih kuća bio je katalog kuća koji je Sirs predstavio u SAD 1908. Sirs je obećao da će za kratko vreme isporučiti montažne kuće svojim mušterijama. Ovaj koncept, koji je u to vreme postao veoma popularan, nastavio je da se razvija tako što je vremenom održavao svoju popularnost.

Danas montažni domovi mogu da se izgrade koristeći mnoštvo materijala, uključujući čeličnu konstrukciju, drvo i beton, a dizajnirani su tako da budu veoma prilagodljivi za zadovoljavanje potreba i preferencija vlasnika kuće.

Nesumnjivo, tri najveće ideje koje stoje iza činjenice da su montažne zgrade i dalje toliko poželjne su isplativost, brzina i prilagodljivost.

Pogledajte naš vodič za prefab kuću

Kakav je životni vek montažnih kuća? Koliko godina moћe da se koristi?

Montažne banke kredita i kamatne stope

Šta je Valve u Prefabrikaciji? Uzdizanje, zavesa i visina

100+ montažni kućni planovi